NLdoet 2024

NLdoet 2024

Lees het verhaal

Ouderen bezoeken

”Marijn, wat heb je vandaag gedaan op school?” vraagt Hannie, een oude statige dame. Zij is een bewoner van de Elisabeth hof. Marijn vertelt dat hij veel vakken had, maar ook koekjes heeft gebakken. “Heb je ook gedanst?” vraagt Hannie. “Nee”, zegt Marijn. “Ik heb veel gedanst”, gaat Hannie verder. “Wil je met me dansen?” Ze is een beetje in de war, Marijn kleurt: ”Ik kan niet dansen. Ik kom met je praten.”

Lees het verhaal

Fietslessen

Marianne Luken is een van de vrijwilligers die in een initiatief van ElkWelzijn vrouwen van met name buitenlandse afkomst helpt te leren fietsen. Ze vindt het een ideale manier om vrijwilligerswerk te doen zonder dat er te veel verplichtingen in de tijd aan vast zitten. “Ik kan zelf bepalen wanneer en hoeveel tijd ik eraan besteed.”

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

2e kans voor dieren

In het dagelijks leven is Hans de Koning monteur: 40 uur per week bouwt hij vrachtwagens om van diesel naar elektrisch. Op zijn vrije dag zet hij zich als vrijwilliger in voor Dierenambulance Vianen en omstreken. Het is een flink contrast, werken met staal versus zorgen voor dieren. "Ik zie mijn collega's, veelal stoere mannen, dit niet doen", lacht hij. "Maar toch zijn er ook overeenkomsten, ook in mijn werk zet ik mij in voor de natuur door minder diesel te hoeven gebruiken."

Lees het verhaal

Vrijwillig jobcoach

Caro van Zutphen runt nu al 10 jaar een sportschool, maar maakt toch tijd vrij om vrijwilligerswerk te doen. Als vrijwillig coach bij JobHulp Culemborg begeleidt ze mensen die op zoek zijn naar een andere baan. "Dat past makkelijk naast mijn werk," vertelt Caro, "en het geeft me ook veel energie."

Lees het verhaal

Groene vingers

Wegens gezondheidsredenen is Rob werkzoekende. Om zijn tijd nuttig te besteden, doet hij veel vrijwilligerswerk. Altijd buiten, vieze handen gegarandeerd. Maar dat vindt Rob niet erg, want hij heeft groene vingers! “Ik vind het heerlijk om in de moestuin te werken en mijn kennis met andere vrijwilligers te delen. En als we een tuintje hebben opgeknapt van iemand die dat zelf niet meer kan, geeft dat veel voldoening.”

Lees het verhaal

Vrijwilliger voetbalveld

Voetbaltrainer, elftalbegeleider en scheidsrechter Mimoun Khiniti (62) legt uit waarom hij zes dagen per week als vrijwilliger te vinden is op de velden van Focus ‘07. “Voetbal zit in mijn bloed. Ik krijg hier respect en ik voel me hier thuis.” Omdat hij vrijwilligerswerk doen in Culemborg van harte aanbeveelt, doet Mimoun mee aan een pr-campagne voor het platform Culemborg voor Elkaar.

Lees het verhaal

Gastvrouw Bolderburen

Ze volgde haar hart en kwam met haar man waar ze mee getrouwd is een nieuw bestaan opbouwen in Nederland. In het begin voelde ze zich heel onzeker en verloren en was voor alles van anderen afhankelijk. Hoewel Arzu Sargin (42) nu, acht jaar later, Nederlands nog moeilijk vindt kan ze zich goed verstaanbaar maken. Ze is actief als vrijwilliger én heeft inmiddels een baan gevonden. “Ik probeer met mijn werk en vrijwilligerswerk een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.”

Lees het verhaal

Ik krijg er energie van

Mischa Peters, wethouder in Culemborg, heeft in haar overvolle agenda ruimte gemaakt om vrijwilligerswerk te doen. In ‘Bij Ons’ in de Ghandi-flat koffie schenken en in het Elisabeth-hof een middagje herinneringen ophalen aan oud-Culemborg. “Ik doe dit voor de mensen, maar ook een beetje voor mezelf. Hier krijg ik zoveel energie van.”

Lees het verhaal

Handen uit de mouwen

Structureel tijd maken voor vrijwilligerswerk, dat lukt Gerdo van Grootheest helaas niet meer sinds hij burgemeester is. “Mijn agenda is goed gevuld. Maar vanuit mijn functie probeer ik wel vrijwilligerswerk op het schild te hijsen. Culemborg is een sociale stad, waar we omkijken naar elkaar. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar.” Om weer even te ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen, helpt Gerdo van Grootheest bij de crea-doe in zorgcentrum Kulenburg. Het is een van de vele hulpvragen op www.culemborgvoorelkaar.nl

Lees het verhaal

Een eigen winkel

Vrijwilligerswerk doen als je weinig tijd hebt? Het kan! Op Culemborg voor Elkaar vind je altijd iets dat past bij jouw talenten en tijd. Zo ook voor wethouder Daphne Bijvoet, zij ging aan de slag bij kringloopwinkel Bartje. "Op www.culemborgvoorelkaar.nl staat zoveel leuks om te doen. Of je nu veel of weinig tijd hebt, er is echt voor elk wat wils."

Lees het verhaal

Inzet met hart en ziel

Buurtcentrum Bolderburen wordt gerund door een vijftiental vrijwilligers met aansturing vanuit ElkWelzijn. Bolderburen ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een bruisend buurtcentrum waar iedereen welkom is voor veel verschillende activiteiten. Nieuwe bezoekers worden wegwijs gemaakt door de gastvrouwen en -heren en voelen zich al snel thuis. Inge (68) en Henk (69) Smits zijn twee van deze vrijwilligers. Welke ervaringen hebben zij?  

Lees het verhaal

Iedereen laten bewegen

“Het trainen en begeleiden van mensen met een beperking is echt het allermooiste dat er is”, vinden Nelleke en Veri, twee sportvrouwen bij Statina. Veri (nu 21 jaar) is daar al op haar 14e mee begonnen. En beide dames combineren het met een relatie, met werk én met ander vrijwilligerswerk.

Lees het verhaal

Theaterdroom vervuld

Martine was leraar op een basisschool, maar wilde liever iets met theater. “Als kind liep ik altijd te zingen en was druk met verkleedkleren. Toen ik naar de musical Evita was geweest was ik helemaal verliefd. Dat wilde ik later ook.”  

Lees het verhaal

Lekker bezig zijn

Als buitenmens en natuurliefhebber was de keuze voor vrijwilligerswerk snel gemaakt. Stefan Claessens heeft meegeholpen met het bedenken en realiseren van het Kuilenburgerpad en Engelroderpad; twee prachtige Klompenpaden rondom Culemborg. Nu onderhoudt hij beide wandelpaden samen met andere vrijwilligers.  

Lees het verhaal